AI NE MOŽE BITI
VLASNIK PATENTA

Presuda Vrhovnog suda UK-a: AI i prava intelektualnog vlasništva

Svijet umjetne inteligencije (AI) postaje sve složeniji, a s njim se javljaju mnoga pitanja o pravima i ulozi AI u našem društvu. Nedavna odluka Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva (UK) privukla je pažnju tehnološke zajednice i stručnjaka za prava intelektualnog vlasništva. Što se zapravo dogodilo?

AI i pravo na patente

Stephen Thaler, američki računalni znanstvenik, pokušao je registrirati patente za izume koje je generirao njegov AI sustav po imenu DABUS. Thaler je argumentirao da bi njegov AI sustav trebao biti priznat kao izumitelj. Međutim, britanski Intellectual Property Office (IPO) odbio je njegov zahtjev, tvrdeći da izumitelj mora biti fizička osoba ili tvrtka, a ne stroj. Thaler se nije pomirio s tom odlukom te je pokrenuo sudski postupak koji je završio pred Vrhovnim sudom UK-a.

Implikacije presude za budućnost AI tehnologije

Presuda Vrhovnog suda UK-a bila je jednoglasna: AI ne može biti izumitelj prema britanskim zakonima o patentima.

Ova odluka postavlja mnoga pitanja o pravima AI tehnologije i njezinoj ulozi u stvaranju novih izuma. Ključno pitanje koje se postavlja jest – treba li AI imati prava na patente? Ovo pitanje postaje sve važnije kako AI postaje sve sofisticiraniji i sve više sudjeluje u kreativnom procesu.

Odluka Vrhovnog suda UK-a jasno definira da izumitelj mora biti fizička osoba, ali otvara vrata za buduće razmatranje ovog pitanja kako AI tehnologija postaje sposobna za generiranje inovativnih ideja i izuma.

AI kao samostalni kreativni entitet

Postavlja se pitanje treba li AI-u priznati pravo na vlasništvo nad izumima koje generira u budućnosti. Iako trenutni britanski zakon nije spreman za ovu promjenu, mnogi stručnjaci vjeruju da će AI tehnologija postati samostalniji kreativni agent. To otvara mogućnost razvoja novih zakona i regulacija koje će omogućiti zaštitu intelektualnog vlasništva generiranog AI sustavima.

Potreba za dosljednim pravilima

Ova presuda ima šire posljedice za industriju koja se oslanja na AI u razvoju novih tehnologija. Thalerovi odvjetnici tvrde da je britanski zakon o patentima trenutno neprikladan za zaštitu izuma generiranih autonomno od strane AI strojeva. Slična pitanja postavljaju se i u drugim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država. Potrebno je globalno razmatranje ovog pitanja i stvaranje dosljednih pravila koja će regulirati prava AI na patente širom svijeta.

Optimistični tonovi

Unatoč ovoj odluci, postoje optimistični aspekti u raspravi. Stručnjaci vjeruju da će AI tehnologija u budućnosti postati samostalniji kreativni entitet, što bi moglo potaknuti priznavanje prava AI na patente. Ovo otvara vrata za razvoj novih zakona i regulacija koje će bolje regulirati ovu problematiku.

Zaključak

presuda Vrhovnog suda UK-a donosi jasnu definiciju da trenutno AI ne može biti vlasnik patenata prema britanskim zakonima. Međutim, otvara mnoga važna pitanja o budućnosti AI tehnologije i njezinoj ulozi u kreativnom procesu. Ova odluka će vjerojatno potaknuti daljnje rasprave i razvoj zakonodavstva kako bi se bolje regulirala prava AI na patente u budućnosti.

Ostani znatiželjan
Ostani korak ispred
– Darko Bilandžić

 

Napisano
December 20, 2023

Darko Bilandžić

O AUTORU

Marketing, AI & AR poduzetnik,  God of war fan, kolekcionar Jordanki

Kategorije

Popularni sadržaj

Podjeli sadržaj