Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija: Kako nam virtualni mozgovi oblikuju stvarnost

Ah, umjetna inteligencija! To je kao kad tvoj pametni telefon zna što ćeš pitati prije nego što  otvoriš usta, ili kad ti  Netflix predloži točno onu seriju za kojom si lud/a, a nisi ni znao/la da postoji. Duboki udah i opušteno,. Dopusti da ti u stilu starog prijatelja, s malo  humora, pokušam obajasniti ovu fantastičnu zagonetku modernog doba.

Dakle, krenimo od osnova. Umjetna inteligencija (UI ii AI, meni je lakše AI pa svuda pišem AI jer mi UI nije prirodno haha) nije samo jedna stvar; to je cijeli kovčeg čuda pun različitih tehnologija i ideja. Zamisli AI kao švicarski nožić za rješavanje problema – od dnevnih gluposti, poput filtriranja neželjene pošte u inboxu, do velikih izazova, poput pronalaženja lijeka za neku gadnu bolest.

Sada, kako to sve funkcionira? AI se oslanja na podatke, tonu podataka. Na temelju tih podataka, AI sistemi uče i donose odluke, slično kao što mi ljudi učimo iz iskustava. Ovaj proces učenja može biti nadziran, nenadziran, ili čak ojačan – što zvuči kao različite vrste nadzora roditelja, ali zapravo su to metode kojima se AI sistemi uče razumjeti svijet oko sebe.

Jedan od najpoznatijih primjera AI-a je strojno učenje, gdje mašine postaju pametnije učći se putem raznih podatka, poput djeteta koje uči hodati. Ali ne stajemo tu; tu je i duboko učenje, podvrsta strojnog učenja, koja koristi nešto što se zove neuronske mreže – inspirirane našim ljudskim mozgovima – da bi izvlačile zaključke iz podataka složenijim načinima.

Ako se pitaš, gdje sve to vodi, dobrodošao/la u budućnost! AI je već svuda oko nas, od pametnih asistenata poput Siri i Alexa, do sofisticiranih sustava koji predviđaju vremenske prognoze, potese ili optimiziraju prometne tokove u velikim gradovima. Mogućnosti su praktički beskrajne, a mi smo tek na početku otkrivanja svega što AI može učiniti.

Ali, kao i svaka moćna tehnologija, AI dolazi s odgovornošću. Postoje pitanja o privatnosti, etici, pa čak i o tome što znači biti ljudsko biće kada mašine počnu preuzimati zadatke koji su do sada bili rezervirani samo za nas, smrtnike.

Za kraj, dok razmišljaš o svim čudesima (i izazovima) koje umjetna inteligencija donosi, zapamti da je AI alat – i poput svakog alata, sve ovisi o tome kako ga koristimo. Možemo ga koristiti za stvaranje nevjerojatnih stvari, olakšavanje života, pa čak i rješavanje nekih od najtežih problema s kojima se čovječanstvo suočava. Ili ga možemo koristiti za stvaranje još boljih algoritama za preporuke videa s mačkama.

Dakle, to je umjetna inteligencija – ubrzani tečaj.

 

Ostani znatiželjan
Ostani korak ispred
– Darko Bilandžić

Napisano
February 16, 2024

Darko Bilandžić

O AUTORU

Marketing, AI & AR poduzetnik,  God of war fan, kolekcionar Jordanki

Kategorije

Popularni sadržaj

Podjeli sadržaj