DIgitalni trendovi u 2024

Tehnologija i kreativnost

Smatram da će digitalni marketing u 2024. godini bit prava poslastica! Budite spremni za pravu revoluciju koju donose tehnologija i kreativnost. Evo nekoliko trendova koji će obilježiti digitalnu marketinšku scenu (po mom mišljenju):

Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje (ML): AI i ML preuzimaju digitalni marketing! Očekujte personalizirane preporuke i chatbotove koji nude pomoć u stvarnom vremenu, čineći korisničko iskustvo fznatno jednostavnijim.

Optimizacija za glasovno pretraživanje: S obzirom na popularnost virtualnih asistenata poput Sirija i Alexe, optimizacija za glasovno pretraživanje postaje ključna. Pripremite se za long-tail keywords i optimizaciju za lokalno pretraživanje.

Interaktivni sadržaj: Zaboravite na pasivno konzumiranje sadržaja; doba je interaktivnosti. Ankete, kvizovi i proširena stvarnost samo su neki od načina za povećanje angažmana korisnika.

Dominacija video sadržaja: Video sadržaj ne planira stati svoj napredak. Kratki videozapisi na platformama poput TikToka i Instagram Reelsa postaju sve popularniji, a live streaming i virtualni događaji donose nove dimenzije iskustva.

Hiper-personalizacija: AI alati omogućuju znatno veću personalizaciju sadržaja, nudeći sadržaj i preporuke prilagođene individualnim korisnicima. Pripremite se na jače veze s kupcima i veću lojalnost.

Multimodalni AI mijenja rezultate pretraživanja: Očekujte veću personalizaciju u rezultatima pretraživanja, gdje će se koristiti različiti modaliteti poput teksta, govora i čak personaliziranih videozapisa stvoreni u stvarnom vremenu.

Lokalni marketing raste: Lokalizirani napori postaju sve važniji, s fokusom na stvaranje sadržaja koji rezonira s specifičnim lokalnim demografijama.Think global act local.

Imerzivna iskustva: Očekujte porast imerzivnih iskustava poput virtualnih okruženja i marketinških kampanja koje koriste AR i VR za pričanje priča na novim razinama.

Transparentnost marketara: S krajem korištenja kolačića treće strane i povećanim fokusom na privatnost korisnika, marketari će morati postati transparentniji u svojim praksama.

Potrošači traže vrijednosno orijentirane poslove: Potrošači sve više traže transparentnost i etičke prakse od brendova, što znači da će digitalni marketinški napori morati odražavati ove vrijednosti. Dio profita će morati ići u nekakve eco ili dobrotvorne svrhe i to će se morati znati iskomunicirati.

Društvene mreže kao novi webshopovi: TikTok i druge društvene platforme postaju sve važnije destinacije za online kupovinu, što naglašava potencijal društvenih mreža kao snažne digitalne marketinške strategije.

Ukratko, svijet digitalnog marketinga postaje sve više personaliziran, interaktivan i imerzivan.  Pratite ove trendove (ili barem one koje možete), više detalja o ovim trendovima i kako ih implementirati u vašu marketinšku strategiju, možete pronaći na stranicama poput  Digital Doughnut, Digital Marketing Institute i LocaliQ. Svaki od ovih izvora pruža dublji uvid i praktične savjete kako iskoristiti ove trendove u korist vašeg poslovanja.

 

Ostani znatiželjan
Ostani korak ispred
– Darko Bilandžić

Napisano
January 27, 2024

Darko Bilandžić

O AUTORU

Marketing, AI & AR poduzetnik,  God of war fan, kolekcionar Jordanki

Kategorije

Popularni sadržaj

Podjeli sadržaj